قفلسازی چالشتر بعنوان نمادی از هنر صنایع دستی استان چهارمحال و بختياري است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان چهارمحال و بختیاری؛ مسلم اسدالهی کارشناس روابط عمومی اظهار داشت: قفل سازی یکی از صنایع دستی منسوخ شده در استان است که پیشینه نسبتا زیادی در منطقه چالشتر دارد.
وی با بیان اینکه در اواخر دوران صفویه منطقه چالشتر یکی از قطب های صنعتی زمان محسوب میشد افزود: نقش چالشتر در آن زمان تولید ابزار جنگی از جمله شمشیر، خنجر، سپر، انواع زوبین و کارت و قفل و ... بوده است.
وی در ادامه گفت: چالشتر در پنج کیلومتری شهرکرد واقع گردیده است و قرار گرفتن آن در مجاورت اصفهان که یکی از قطبهای صنعتی کشور است و تبادل تجارب استادکاران این دو منطقه، چالش تر را به مرکز صنعتی استان تبدیل کرد.
اسدالهی با اشاره به اینکه در گذشته ده ها استادکار و صنعتگر هنرمند در چالشتر مشغول فعالیت در حرفه قفل سازی بوده اند اذعان داشت: از جمله معروفترین این صنعتگران میتوان به مرحوم استاد حاج عبداله، استاد خدارحم، استاد نقوی، استادان جواد و آقا ضیاء نوربخش، استاد صنیع، استاد محمدتقی رنجبر، استاد احمد نیکزاد و ... اشاره کرد که متأسفانه همگی این هنرمندان سالها قبل دارفانی را وداع گفتند و پس از آنها کمتر شاگردانی این حرفه را دنبال کردند و مع الوصف در کمتر از سه دهه این صنعت (قفل سازی) رو به انحطاط و زوال پیش رفت.
وی همچنین بیان داشت: قفل سازی آمیزه ای از هنر و صنعت بود که توسط صنعتگران چالشتری در مقیاس های مختلف تولید می شد. تکنیک استفاده از کوره های ابتدایی و آب دادن فلزات سخت، استفاده از ابزار ساده (که توسط خودصنعتگر ساخته می شد)، شکل و فرم دادن به فلزات سخت نظیر فولاد، حکایت از مهرات و ذوق صنعتگران این خطه دارد و از این رو باعث شد چالش تر سرآمد و گل سرسبد استان قرار گیرد. صنعتگران چالش تر تمام ابزار مورداستفاده نظیر انواع قلم های فولادی، سوهان، گیره، ابزار دست و ... را خود می ساختند. انواع قفل دست ساز، انواع چاقو و خنجر، قیچی و دفتین، بوخو (وسیله ای بود که با آن دست و پای چارپایان خصوصاً اسب را می بستند. این وسیله از چهار قطعه هلال فلزی و یک قفل ساده تشکیل می شد) و ... را می ساختند.
اسدالهی در آخر گفت: غرفه نمایش و معرفی این هنر در بازارچه صنایع دستی مجموعه تاریخی- فرهنگی چالشتر برای مسافران و گردشگران نوروزی قابل بازدید میباشد.
انتهای پیام/